Om oss

För hästens bästa sedan 1959

Vi har konstruerat och tillverkat släp anpassade för skandinaviska förhållanden sedan 1959. Alla våra släp och hästlastbilar byggs sedan starten i vår fabrik i Bygdsiljum i Västerbotten.

Med nästan 60 års erfarenhet i ryggen så har vi en tydlig bild av vad kunderna förväntar sig av hästtransporter. Samtidigt så arbetar vi oupphörligt med att vidareutveckla våra släp och lastbilar. I Umesläps ”familj” ingår dessutom ett 30-tal auktoriserade serviceverkstäder runtom i landet. Detta nät av serviceverkstäder samt snabb tillgång till reservdelar, gör det tryggt för dig att äga ett Umesläp. Vi har de vanligaste reservdelarna till alla årsmodeller av Umesläp.

Dessutom har våra släp omfattande garantier. Många kunder har under årens lopp sagt att det känns tryggt att köpa ett Umesläp. Det är förmodligen vårt norrländska arv som månar om den tryggheten.

Familjeföretaget du kan lita på

1959 startade Mandor Wiklund en byasmedja i Bygdsiljum, som liksom de flesta verksamheter på den tiden sysslade med lite av varje. Man fungerade bland annat som hovslageri, smidesverkstad och tillverkare av vagnar för att transportera hästar och kor. Ganska snart började de med transportunderreden till husvagnar, kojor och släp av olika typer och 1973 introducerades den egendesignade hästtransporten Umeåsläpet.

Bröderna Per och Ulf Wiklund tog över företaget efter fadern Mandor 1991 och därmed drog storsatsningen på hästtransporter igång. 1993 började vi utvecklingen av ett släp i aluminium, för att få ner vikten och samtidigt öka kvaliteten. Även hänsynen till miljön var en viktig faktor. 1998 kunde vi stolta lansera vårt första lättviktssläp i aluminium, och sedan dess har vi arbetat med ständiga förbättringar och utvecklat många nya modeller.

Tredje generationen Wiklundare kom in i företaget 2004 när Jonathan Wiklund började, först i fabriken och nu mer som marknadsansvarig på kontoret. Jonathan är son till vd Per Wiklund.

2005 gjorde tidningarna Hästmagasinet och Teknikens värld ett stort test med olika hästtransporter och utsåg Umesläp till vinnare. Vi hade den överlägset bästa väghållningen tack vare det styva aluminiumchassit i kombination med våra samverkande boggiaxlar.

Men Umesläp har inte bara släp – vi har även högkvalitativa lastbilar. 2011 lanserade vi lastbilen Ume Light-1, vår nya storsäljare som även fick Design Västerbottens designpris 2011.

Vi har alltid lagt stor vikt vid service och reservdelshållning och är stolta över att se våra släp från 80-talet fortfarande trafikera vägarna. Köper du en ny modell från Umesläp vet du att du får det allra senaste inom komfort, säkerhet och kvalitet – dessutom betydligt lättare än motsvarande släp från någon annan tillverkare. Och att andrahandsvärdet på ett Umesläp är riktigt bra gör ju inte saken sämre.

Hästens bekvämlighet och säkerhet har alltid varit utgångspunkten när vi utvecklat våra släp. Idén bakom våra hästtransporter påminner mycket om Norrland under sommaren: ljust, tyst, god miljö och gott om plats. Vi har haft hästen i fokus sedan 1959.

Vår vision

Utveckling, uppgradering och expansion

Självklart ska Umesläp behålla sin position som spetsföretag när det gäller lättviktssläp och lastbilar för hästtransporter. Ständig utveckling och uppgradering av våra modeller är en del av vårt affärskoncept.

Våra produkter ska fortsätta vara så användarvänliga som möjligt. Därför kan vi aldrig slå oss till ro utan arbetar vidare med vikten, enkelheten och designen. Vi är lyhörda för våra kunder och deras behov och följer noga vad som händer inom vårt område.

Idag verkar vi framförallt i Norden. Visionen är att våra produkter ska rulla på vägarna i hela Europa och i förlängningen även i andra delar av världen.